USA:s styrkor dras samman kring Irak

Samtidigt som det diplomatiska spelet pågår intensivt kring Irak fortsätter USA att ladda upp militärt. Ungefär 100 000 amerikanska soldater finns på plats i regionen just nu. Men först om några veckor finns det tillräckligt stora styrkor för att inleda ett anfall.
I hamnar i USA och Västeuropa lastas nu dagligen amerikanska och brittiska styrkor in i trupptransportfartyg och skeppas till baser kring Irak. Från flygfälten lyfter tunga flygplan med militärmateriel och trupp. Den här uppladdningen har pågått i flera månader. Tillsammans med de styrkor man permanent har i området har USA hittills dragit samman cirka 100 000 soldater och 500 flygplan. Storbritannien är på väg att få ihop en styrka på cirka 30 000 militärer. Mycket i sig men bara en liten del av vad USA kommer att ställa upp med. Styrkorna utspridda USA:s styrkor är utspridda på ett stort antal länder, framför allt kring Persiska viken och på ett mycket stort antal baser. Den enda riktigt stora koncentrationen finns i Kuwait och härifrån är de tunga amerikanska pansarförbanden tänkta att rycka in i södra Irak om det blir ett krig. Samtidigt väntas amerikanska specialstyrkor landsättas djupt inne i Irak för att ta kontroll över oljekällor och eventuella massförförstörelsevapen. Hangarfartyg som förstärkning Två amerikanska hangarfartyg finns redan i området, ett i östra Medelhavet och ett i Persiska Viken. De har vart och ett knappt hundra flygplan. Det är lika mycket som ett medelstort europeiskt land har in sitt flygvapen. Ytterligare två eller kanske tre eller rentav fyra hangarfartyg väntas komma som förstärkning. Ännu så länge har USA inte tillräckligt med styrkor för att kunna inleda ett anfall, för det behövs det kanske 150 000 eller 200 000 soldater. Kring månadsskiftet februari mars kan det väntas att så många är på plats. Andra front från turkiet Framför allt vill USA förstärka sina styrkor i Turkiet. Där har de idag en viktig flygbas men de vill också få ett motvilligt Turkiet att acceptera markstridskrafter. USA tänker sig att en förstärkt division, cirka 30 000 man ska angripa Irak norrifrån från Turkiet i en andra front. USA:s militärledning Pentagon räknar med ett relativt kort krig. Men Iraks armé kan väntas dra sig tillbaka till städerna, med utdragna strider som följd och en civilbefolkning som kommer att utsättas för oerhörda umbäranden.
Sten Sjöström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".