Irakkrig kan även stå andra hjälpbehövande dyrt

FN:s olika biståndsorgan förbereder sig för olika humanitära insatser om det blir ett krig i Irak. Det kommer att behövas mycket pengar till mat, vatten, sjukvård och flyktingar. Det befaras att biståndsprogrammen i Afghanistan och södra och västra Afrika kommer att bli lidande.
Det är känsligt för biståndsorganisationerna att tala om att de gör sig beredda för humanitära insatser. Det kan tolkas som att de förutsätter att det blir krig. Men planeringen pågår. I december skedde en hemlig överläggning i Genève mellan de stora FN-organen; Världshälsorganisationen, FN:s matprogram, Barnfonden och Flyktingkommissariatet. Deras uppskattning är att de kommer att behöva mellan mellan sju och åtta miljarder kronor för en halvårsperiod, om det blir krig. Många bereoende av matleveranser Matleveranserna blir en stor post eftersom många irakier redan är helt beroende av matpaketen utifrån. Att ordna rent vatten när elen slagits ut, reningsverken stannat och sjukvård till skadade och chockade människor kommer att kosta liksom stödet till uppemot 600 000 flyktingar, hälften till Iran och resten till Turkiet, Syrien och Jordanien. Tas från andra behövande Men det finns en oro att pengarna till en del kommer att tas från andra behövande, säger Rupert Colville, talesman för flyktingorganet UNHCR. – Pengarna till att bygga upp Afghanistan flyter in mycket långsamt och för flyktingar behövs pengar dels i kriget i Elfenbenskusten, dels till de som vill flytta hem efter 20 års krig i Angola. Flyktingorganet UNHCR har redan använt 19 miljoner dollar av sina reserver för att stärka sin kapacitet. Svårt satsa på oviss aktion I torsdags fick organisationen 12 miljoner från USA vilket nästan täcker lånet från reserverna. Men det är ett dilemma hur mycket vi ska satsa på något som kanske inte blir av när det redan saknas pengar till andra kriser, säger Rupert Colville: FN-organet bad i december om drygt 37 miljoner dollar för att kunna förbereda sig. Men än så länge har bara bidraget från USA och lite småpengar från annat håll kommit in.
Alice Petrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".