Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SÄPO registrerade hundratals musiker på 70-talet

Publicerat lördag 8 februari 2003 kl 13.43
Musikrörelsen i början av 70-talet registrerades av säkerhetspolisen SÄPO. Det framgår av den stora utredning som kom före jul om den svenska åsiktsregistreringen. En lång rad musikintresserade och musiker iakttogs och registrerades hos Säpo som misstänkta fiender till den svenska staten.
– Vi har varit så lite politiskt engagerade som man kan vara. Vi var väl inte omedvetna, men inte heller uttalat vare sig åt vänster eller höger, säger Kenny Håkansson, gitarrist i Kebnekajse. Historikern Magnus Hjort har undersökt åsiktsregistreringen av de som spelade och deltog i musikrörelsen. Hundratals musiker namngivna Det är säkerhetspolisens misstanke att dåvarande partiet SKP på den extrema vänsterkanten var starkt engagerad i musikrörelsen som gjorde att Kenny Håkansson och hundratals andra finns namgivna som misstänkta fiender till den svenska staten. – Man tyckte sig se SKP överallt inom musikrörelsen. Där det fanns SKP:are var också säkerhetspolisen. De intresserade sig för musikgalor, orkestrar och spelställen. Det finns också inom säkerhetspolisen långa listor på personer som var aktiva inom musikrörelsen. Var det några särskilda grupper som ansågs hota säkerheten? – Alla som var med i musikrörelsen var intressanta. Men arbete och Fritid nämns, liksom Kebnekajse. Ingen av de här grupperna hade någon särskilt politisk framtoning men även Hola Bandola Band ansågs göra politisk propaganda. Även i dag helt okända grupper som Kackebicklas nämns. Kenny Håkansson spelade alltså i Kebnekajse och senare i Dag Vag och Bill Boogie Band. Idag med det egna bandet Psycadelic dream med egna kompositioner: – Vi var musikintresserade och spelade på de ställen som tog emot oss. Kan de ha trott att det var själva musiken kan ha varit uppviglande? – Vi sjöng ju inga uppviglande texter men musiken är en samlande kraft. Men jag har svårt att se någon situation när det skulle kunna vara något slags hot mot rikets säkerhet. Men Magnus Hjort, historiker, säger att det för säkerhetspolisen var legitimt att övervaka alla de miljöer där de grupper som man bevakade ansågs vara verksamma.
Erik Ridderstolpe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".