Mer självbestämmande för samer - senare

Samerna ska få ökat självbestämmande i Sverige. Men det kan ta ytterligare några år. Det sa nya sameministern Ann-Christin Nykvist, när hon under fredagen på Jokkmoks marknad för första gången uttalade sig som sameminister.
– Det handlar om att succesivt öka samernas självbestämmande. Historiskt har vi haft konflikter. De har satt spår som måste hanteras med en försoningspolitik. Frågorna för ökat självbestämmande är visserligen konkreta, men inte svaren. För de väntar alla på ännu. Utredning på utredning En handfull tunga utredningar är på gång, bland annat om hela den statliga rennäringspolitiken. Det handlar också om hur hela Sametinget bör organiseras om samt om Sverige ska skriva under den internationella konventionen ILO 169 som ger ursprungsbefolkningar mer självbestämmande. För några veckor sedan uppmanande EU-parlamentet bestämt bland andra Sverige att göra det. Regeringen tydligare Ann-Christin Nykvist håller med och är tydligare än regeringen varit tidigare: – Det här är en viktig konvention och vi driver en helhetspolitik som syftar till att vi ska kunna ratificera konventionen. Men det kommer ta några år. Nya sameministern verkar inte ha bråttom och det kan vara klokt för i Norrlands inland är alla inte övertygade om att alla kan vara vinnare när samernas rättigheter ökar. Alla blivit blåsta Känslor av sorg, ilska och hat i en trakt där alla faktiskt blåsts av staten i olika omgånger i modern tid. De högljudda känslorna låtsas ministern inte riktigt om. För henne handlar det mer om konkreta frågor som rätt till jakt och fiske. Det mesta berömmet som hörts om henne som sameminister är att hon i alla fall inte är belastad. Ann-Christin Nykvist har alltså inte trampat på någons ömma tår. Ännu
Pia Sjögren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".