Nya vänsterpartiledaren säger nej till regeringen

I riksdagsvalet krävde vänsterpartiet att få sitta med i regeringen för att stödja socialdemokraterna. Men det kravet får inte stöd av den nyvalda partiledaren, vice ordförande Ulla Hoffman. Hon tycker inte heller att vänsterpartiet ska begära plats i regeringen i den utvärdering som ska göras av samarbetet efter två år.
– Personligen tycker jag att vårt samarbete fungerar bra och inte nödvändigtvis kräver att vi sitter i regeringen. Skulle jag sitta i regeringen som en minister skulle det också krävas att jag solidariskt ställde mig bakom flyktingpolitiken, vilket jag tycker är svårt. Finns det fler områden där ni skiljer er åt så mycket att det är svårt att regera ihop? – Synen på utrikespolitiken är svår, säger Ulla Hoffman. Överbrygga motsättningar De motsättningar som visat sig de senaste dagarna inom Vänsterpartiet duger inte, säger Ulla Hoffman. Hon ska nu ut och lyssna för att ta reda på vad det handlar om och hur de skillnader som finns inom partiet ska kunna överbryggas. – En del tycker att vi ska lämna EU medan andra tycker vi ska förändra EU inifrån. Det här ska förenas till en partilinje, och vi har en gällande partilinje i vårt program, säger Ulla Hoffman, vänsterpartiets vice ordförande, som ska leda partiet det närmaste året,
Inger Arenander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".