Krigsoro leder till minskad flygtrafik

Sedan terrorattackerna 11 september 2001 har flygresandet till och från svenska flygplatser minskat med omkring 10 procent. Om det blir ett krig i Irak räknar Luftfartsverket med att flygresandet minskar med ytterligare 15 till 30 procent.
Kristoffer Svartling, arbetar som lastare på Arlanda och är orolig för att minskat flygandet ska leda till att han mister jobbet. – Det är klart. Minskat flygande kan leda till att vi mister jobben, säger Kristoffer Svartling. Enligt Luftfartsverket har resandet till och från de svenska flygplatserna minskat med omkring tio procent sedan terrorattackerna i USA 11 september 2001. Nedgången fördelar sig enligt verket jämnt på ut- och inrikesflyget, även om det var en kraftig nedgång i utrikesflyget direkt efter terroratackerna. Långt krig hotar svaga bolag Dan Lundvall, marknadsdirektör på Luftfartsverket, säger att myndighetens budget är lagd som om det inte skulle bli något krig. Men om USA och dess allierade till sist bestämmer sig för att attackera Irak räknar han med att antalet flygresenärer ska minska med 15 procent. Om kriget pågår så länge som sex till åtta månader tror han att nedgången kan bli uppemot 30 procent, med hundratals miljoner i förlust för Luftfartsverket och drastiska följder för flera av flygbolagen: – Flygbolag med svag ekonomi kan gå i konkurs om det blir ett långt krig.
Michael Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".