Internetparti i Vallentuna debatterar på nätet

Efter valet i höstas fick Vallentuna norr om Stockholm ett nytt internetparti. Demoex, som partiet heter, fick ett mandat i kommunfullmäktige.
Ordförande i Demoex, Per Norbäck, säger att deras parti gör det lättare för var och en att göra sin röst hörd. – Från att tidigare ha gått ihop i grupper och kommit överens kan man nu gå in i politiken bara som glad samhällsengagerad. Demoex, är en förkortning för Demokratiexperimentet. Partiet bildades förra våren. diskussion på hemsidan Tanken är att föra en direktdemokrati, där alla frågor som ska avgöras i kommunfullmäktige diskuteras av medlemmarna på partiets hemsida. Via nätet röstar sedan medlemmarna om vilken åsikt som ska drivas på av partiets företrädare. Demoex intåg i kommunpolitiken har mötts med blandade reaktioner från de etablerade partierna. Men Hans Strandin som är gruppledare för socialdemokraterna i Vallentuna är kritisk till idén med Demoex. – Den representativa demokratin betyder ju inte bara att man har en röstmaskin i kommunfullmäktige. Vi har ju människor som är självständigt tänkande som kan påverkas, hör och häpna, av debatten som förs i fullmäktige. – Men Demoex har ju inte utrymme för eftersom de har låst sig på internet i förväg, säger Hans Strandin.
Albert Capuder

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".