Videoförhör i domstolar nytt regeringsförslag

Regeringen planerar för stora förändringar i det svenska rättsväsendet. Redan nästa år kan till exempel rättegångar komma att avgöras genom att domstolen tar del av videoinspelade vittnesmål istället för som idag när alla måste ge muntliga berättelser i rättssalen.
– Det kommer leda till kortare handläggningstider och reglerna för domstolen att anpassa handläggningen till det enskilda fallet kommer underlätta för domstolen att döma rätt. Sammantaget kommer förslagen öka rättssäkerheten i domstolarna, säger John Ahlberk, på Justitiedepartementet. I dag är en rättegång ofta en lång och krånglig process. Allt material ska redovisas muntligt och vittnena ska höras på plats i rätten. Dessutom har i princip alla mål som avgjorts i tingsrätten rätt att bli prövade på samma sätt även i hovrätten. Men nu vill regeringen ändra på det. Videolänk för hotade I rättegångar där det finns en hotbild kan de videoinspelade förhören få en särskild betydelse för vittnena. – Förslaget om videokonferens, alltså att man kan närvara via videolänk, i det har man tänkt sig att det är en särskild omständighet som man kan beakta om någon känner rädsla för att vara närvarande vid rättegången, säger John Ahlberk, rättssakkunnig på Justitiedepartementet.
Nina Odermalm Schei

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".