Staten kan spara miljarder på att byta dataprogram

Staten kan minska sina kostnader för dataprogram. Det kan handla om flera miljarder. Statskontoret har undersökt hur man kan minska kostanderna genom att myndigheter och förvaltningar byter ut dyra kommersiella program gjorda av programvarujättar till öppna program som ofta är gratis.
– Det handlar både om att dirket minska licenskostnaderna. Men kan vi få till en bättre konkurens på den här programvarumarknaden så tror vi att de som säljer sådana här kommersiella produkter kommer se över sina villkor, säger Irene Andersson på Statskontoret. Kommersiella programvaror som ordbehandlingsprogrammet Word och operativsystemet Windows kostar tusentals kronor för varje användare att köpa in. Dessutom måste man betala för licens- och serviceavtal och uppgraderingar av redan existerande programvara. Öppna programfår kopieras Så kallade öppna programvaror som till exempel Linux ger användaren möjlighet att kopiera, ändra och anpassa programmen efter indviduella behov. Kommersiella program har fördelar eftersom det finns garanti på att dom fungerar och de flesta är vana att använda dem. Men enligt den studie som nu genomförts av Statskontoret tillsammans med olika myndigheter är öppen programvara i många fall är likvärdig med, eller bättre än, kommersiella produkter. En liknande studie i Danmark visar att det går att spara miljardbelopp på att byta programvara. –En sådan övergång skulle spara miljardbelopp i Danmark och förhållandena är ungefär likadana i Sverige, säger Irene Andersson, avdelningsdirektör på Statskontoret.
Sara Hägg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".