Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Statens utgifter hotar utgiftstaken

Det blir allt svårare för finansminister Bosse Ringholm att hålla ordning på statens utgifter. Inför årets vårbudget står han inför de största svårigheterna under sin tid som finansminister.
För att tygla sig själva bestämmer riksdagen numera tre år i förväg hur mycket pengar som får användas. Taket för hur mycket pengar som får användas i år bestämdes alltså år 2000, mitt under brinnande högkonjunktur. Men med de sämre tiderna kom ökade kostnader för arbetsmarknadspolitiska åtgärder men framförallt skenande kostnader för sjukfrånvaron. Knäck för förtroendet För att ändra på taket krävs riksdagsbeslut. Det skulle obönhörligen leda till att förtroendet för den ekonomiska politiken skulle få sig en ordentlig knäck. Sådan oro brukar visa sig i högre räntor. Utgiftstaken ligger fast, proklamerar därför både statsministern och finansministern så fort frågan ställs. Hittills har de faktiskt gjort det, även om det många gånger sett tufft ut. Men alltfler börjar muttra om att utgiftstaken klaras med hjälp av kreativ bokföring istället för verklig återhållsahet med utgifterna. Däribland statens eget ekonomistyrningsverk och de personer som en gång skapade taksystemet. För höga utgifter väntar I år pekar förhandsprognoserna på att utgifterna blir 10 miljarder för höga, om ingenting görs. Finansdepartementet har därför kommit på ett klurigt sätt att slå två flugor i en smäll. Arbetsgivarna ska ta över ett större ansvar för sjukkostnaderna, och kompenseras med sänkta arbetsgivaravgifter. Förutom att man på så viss hoppas få ned sjukskrivningarna så omvandlas ett antal miljarder från utgifter till minskade kostnader. Utgiftstaken spelade en central roll när det gällde att återskapa förtroendet för sveriges ekonomi efter 90-talskrisen. Frågan är hur förtoendet påverkas nu när taken visserligen ligger fast, men börjar läcka betänkligt.
Martin Ahlquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".