”Riskabelt mata sjöfåglar under vintern”

Världsnaturfonden uppmanar Sveriges kommuner att öka matningen av sjöfåglar och att hindra att vattnet där fåglarna håller till, fryser till is. Men uppmaningen ifrågasätts.
– Egentligen har vi inga naturligt övervintrande sjöfåglar i Sverige. Fåglarna flyttar på sig om det finns öppet vatten och därmed om det finns mat på ett naturligt sätt, säger kommunekologen i Linköping Claes Svedlindh. – Risken med att mata fåglarna i stor skala är att man lockar de här fåglarna att stanna kvar vilket de naturligt kanske inte skulle göra. Risk lura fåglarna in i döden – Blir det då en riktigt kall vinter, som kring nyår, då är risken att man inte kan hålla öppet vatten åt fåglarna. Då har man lurat fåglarna in i döden, säger Claes Svanlindh. Linköpings kommun lägger sedan många år ut tonvis med spannmål vid några platser längs Stångån, men det har egentligen inte bidragit till någon större mångfald av fågellivet. – I Linköping har vi en stor enfald av fåglar som dominerar i Stångån. Det är tusentals med gräsänder där, säger Linköpings kommunekolog Claes Svedlindh
Claes Lundkvist Sveriges Radio Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".