Tjetjenien mot folkomröstning trots strider

I Tjetjenien har minst sex ryska soldater dödats under helgen. Men varken striderna eller en konflikt inom den Moskvatrogna tjetjenska regimen får Ryssland att ställa in folkomröstningen om en ny författning den 23 mars.
Folkomröstningen är ett skämt anser tjetjener som Luisa Achbachova: – Ingenting fungerar normalt där. I Argun min hemstad fungerar inte skolorna, de påstår det, men det är inte sant. På kvällar å nätter vågar ingen sig ut eftersom de ryska soldaterna dricker sig fulla och skjuter vilt omkring sig, säger hon. Luisa Achbachova trebarnsmamma från Tjetjenien är precis som en majoritet av tjetjenierna emot den kommande folkomröstningen. Omröstning trots strider Trots att strider fortsätter i området, i helgen dödades sex ryska soldater, hävdar Ryssland att allt är tillräckligt lugnt och normalt för att folket ska kunna rösta om en ny författning den 23 mars. Det trots att inte ens den Moskvastödda tjetjenska administrationen lyckas hålla sams. I helgen avgick regeringstalesmannen Michael Barbich efter bara tre månader på posten. Han hade då legat i fejd med den lika Moskvastödde regeringschefen Achmad Kadyrov. Politiker byter sida Varken Kadyrov eller Babich har folkets förtroende eller stöd. Babich var inblandad i en brottshärva och Kadyrov har bytt sida ett antal gånger från den väpnade tjetjenska till den Moskvatrogna sittande regeringen. En efterträdare till Babich kommer att handplockas av Kreml bland de Moskvatrogna tjetjenska politiker som verkar i Ryssland. Trots motstånd från tjetjenier och oro från människorättsgrupper och EU:s representant i området lord Judd tänker Ryssland genomföra folkomröstningen den 23 mars.
Maria Persson Löfgren, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".