Frivilligvärnet i Långträsk har räddat liv

När sjukvården drar ned och det blir allt längre mellan vårdcentralerna då får folk i glesbygden vara beredda att själva rycka ut och rädda liv. I Långträsk i Norrbotten har männen i byns frivilligvärn fått befogenheter att ge syrgas och hjärt- och lugn räddning. Byborna vittnar om att tryggheten har ökat i bygden där det är långt till läkare och ambulans.
I snitt 30 gånger per år piper det till i sökarna för de tio männen i frivilligvärnet i Långträsk. Här är det långt till närmaste vårdcentral och minst 30 minuters väntan på ambulans när något allvarligt inträffar. 70 timmars utbildning Sedan några år tillbaka larmas värnet samtidigt med ambulansen och de tio männen, som har närmare 70 timmars grundutbildning i bland annat akutsjukvård och hjärt- och lungräddning, åker då ut och tar hand om till exempel hjärtinfarktpatienter i god tid innan ambulansen kommer. Kan ställas till ansvar Men om någon av dem gör ett allvarligt fel som bidrar till att tillståndet försämras för patienten så kan den personen ställas till ansvar för detta. Det har nog inte alla riktigt klart för sig som fått befogenheter att ge syrgas och hjärt- och lungräddning, säger Sylvia Mychelle som är utredare på Socialstyrelsen. – Nej jag tror att inte alla känner till det. Det är väldigt viktigt att informationen går ut till alla som hanterar de sjukvårdsåtgärderna som syrgas och defibrilering. Aldrig missat larm Värnmedlemmarna i Långträsk har hittills aldrig missat ett larm, de är oftast på plats minst en halvtimma före ambulansen. Vid minst två tillfällen har vi räddat livet på folk här i bygden säger Anders Lindström, Jimmy Sundberg och Nils Pettersson, tre av männen i frivilligvärnet. De har fått stor respons för sina insatser i bygden och ambulanspersonalen tycker också att det är bra eftersom Anders och hans kompisar gör en första bedömning i god tid innan de kommer dit. Långträskbon Matti Kontaniemi säger att han har gubbarna i värnet att tacka för att han lever idag. – Jag fick hjärtinfarkt. Det var ganska allvarligt, men jag fick första hjälpen direkt och det var den bästa som finns. Vi bor så pass långtifrån Piteå. Får man den här hjälpen gör den säkert mycket för en patient.
Torbjörn Bergström
Mer om detta ämne i Studio Ett i P1 måndageftermiddag klockan 17.00
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".