Stockholm kan få EU:s nya it-myndighet

EU-kommissionen vill inrätta en speciell it-myndighet. Den ansvarige kommissionären Erkki Liikanen kommer att presentera förslaget vid en presskonferens i Bryssel på måndagen, erfar Ekot. Myndigheten ska samordna kunskap om informationsteknologi och säkerhet.
Efter utdragna diskussioner har till sist EU-kommissionen bestämt sig för att försöka inrätta en speciell it-myndighet. Frågan var aktuell för ett par år sedan, men därefter har debatten ebbat ut, för att väckas till liv igen senare på måndagen. Sverige kandidatland Det kommande beskedet är en nyhet som förmodligen väcker särskilt stort intresse i Sverige. Den svenska regeringen, och inte minst statsminister Göran Persson, har tidigare gjort stora ansträngningar för att få en it-myndighet till Sverige, som är ett av de få länder som inte har någon egen EU-myndighet. Samtidigt anses det finnas stor kompetens i landet och ett stort intresse från svenskt näringsliv. En stark konkurrent blir med stor sannolikhet Finland, som inte heller har någon EU-myndighet. It-säkerhet fokus Enligt den ansvarige kommissionären Erkki Liikanen ska den föreslagna it-myndigheten arbeta brett. Den ska samla på sig stor sakkunskap och vara spindeln i nätet och sprida kompetens och erfarenhet som finns i medlemsländerna. De 15 staterna ska kunna vända sig till myndigheten för att få råd, och speciell tonvikt ska läggas vid att förbättra säkerheten på it-området. Inte minst efter 11 september står det tydligt hur sårbart det moderna samhället är, när alltmer styrs av ny teknik som lätt kan slås ut, anser den ansvarige kommissionären Erkki Liikanen.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".