Mellanöstern

Bush övertygad om att fredsavtal väntas

Uppdaterad 17:45
USA:s president George Bush tror att ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna kan komma till stånd inom det år han har kvar i Vita Huset. Det sa Bush när han gjorde sitt första besök på palestinsk mark och då träffade den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i Ramallah.

Efter två dagar i det heliga landet låter den amerikanske presidenten mer optimistisk än de som lever här. Han säger att båda parter kommer att tvingas till svåra kompromisser, men det är den väg vi valt: Fredens väg, sa han när han sammanfattade sitt besök. Han sa också att det är hög tid att de kringliggande arabstaterna sträcker ut en hand till Israel.

Bush uttalade starkt stöd för en palestinsk stat. Den får inte se ut som en schweizerost, sa han, det vill säga inte bara bestå av spridda enklaver eller bantustans.

Bush sa att ockupationen som inleddes 1967 måste upphöra, men att kartan samtidigt måste justeras för att ta hänsyn till verkligheten, det vill säga de israeliska bosättningarna. I den känsliga frågan om de miljontals palestinska flyktingar som lämnade sina hem 1948, sa Bush att han hoppas de kan kompenseras ekonomiskt.

I Israel fick Bush ett varmt mottagande, på den palestinska sidan är misstron större, framförallt för att Bush inte anses pressa Israel. På onsdagen tycktes han hålla med Israels premiärminister Ehud Olmert om att vissa bosättningar inte berörs av fredsöverenskommelsen eftersom Israel redan bestämt sig för att behålla dem.

På torsdagen när Bush fick frågan om de FN-resolutioner som kräver att Israel ska lämna ifrån sig den mark som ockuperades 1967, sa Bush, inte utan arrogans gentemot världssamfundet, att det ju har visat sig förr att FN-lösningar inte fungerar.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se