Bromölla backar om flyktingbokslut

Det socialdemokratiska kommunalrådet i skånska Bromölla, Åke Hammarstedt, vill ändra i beslutet om att göra ett bokslut av vad flyktingmottagandet kostar kommunen.

Förslaget kom ursprungligen från Sverigedemokraterna i kommunen. Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog har reagerat mot beslutet och Åke Hammarstedt vill inte förknippas med Sverigedemokraterna.

– Kan man inte styra det på det hållet man själv tycker så är det lite svårt, och just den här kopplingen till Sverige-demokraterna vill vi ju inte ha. Därför vill jag fundera igenom det en gång till, och ta en diskussion om det här beslutet vi tog, säger Åke Hammarstedt, socialdemokratiskt kommunalråd i Bromölla.

Bokslut om kostnaden
Att inrätta ett bokslut för vad invandringen och flyktingmottagandet kostar kommunerna är ett av Sverigedemokraternas viktigare förslag i deras kommunpolitiska program.

Socialdemokraterna i Bromölla ansåg att bokslutet var ett bra sätt att redovisa kostnader och intäkter från staten för dom 40 flyktingar som kommunen ska ta emot i år, och förslaget antogs av fullmäktige i slutet av förra året.

Fick kritik
Men Marita Ulvskog är alltså kritisk till idén. Och hon har uppmanat partikamraterna i Bromölla att dra tillbaka beslutet.

Det ville först inte Åke Hammarstedt. Men efter att idag ha pratat med Marita Ulvskog, och fått en mängd telefonsamtal och e-post där Bromölla kallas för främlingsfientligt, har Åke Hammarstedt kommit på andra tankar.

Nästa vecka ska gruppledarna för partierna träffas för att diskutera hur beslutet kan göras om.

Ska redovisa
Men Åke Hammarstedt vill fortfarande att kommunen ska redovisa kostnader och intäkter för att ta emot flyktingar. Men att det inte ska presenteras som ett bokslut på det sätt som Sverigedemokraterna vill.

– Vi vill se om det stämmer med intäkter och kostnader. Det är det enda vi har varit ute efter, säger han.

Vilka slutsatser drar du av den här historien?

– När det gäller Sverigedemokraterna är det väl bara att konstatera att man får läsa på lite bättre när det gäller deras partiprogram eller kommunalpolitiska program, säger Åke Hammarstedt, socialdemokratiskt kommunalråd i Bromölla.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se