Väljarna flyr presidentval på Balkan

Presidentvalet i Montenegro på söndagen blev ett nytt demokratiskt misslyckande. Valdeltagandet blev för lågt. Politiskt instabilitet och demokratitrötthet visar sig tydligt i denna del av Europa, rapporterar vår balkan-korrespondent.
Att varannan månad gå och rösta är uppenbarligen lite för ofta även för folk som länge törstat efter demokrati. På söndagen skulle montenegrinerna rösta fram en president, sedan presidentvalet i december ogiltigförklarats på grund av för lågt valdeltande. Inte heller då uppnåddes de 50 procents valdetagande, som grundlagen föreskriver. I grannrepubliken Serbien har på sistone gjorts tre försök att välja statschef, i september, i oktober och i december, men också där svek väljarna. Unioner utan president För knappt en vecka sedan försvann Jugoslavien och ersattes med den lösare unionen Serbien och Montenegro. Den statsbildningen kommer knappast att bestå, eftersom de båda republikerna har två olika valutor, två centralbanker och två tullsystem. Gemensamt har de båda republikerna att det saknas två statschefer och att väljarna inte verkar alltför bekymrade över den saknaden. Ekonomin är körd i botten och för de breda väljargrupperna är höjd levnandsstandard betydligt viktigare, än att kasta ut pengar på nya val med samma politiska elit. Ännu mera självständighet Även om EU de närmsta tre åren satt stopp för att Montenegro bryter sig loss från Serbien är det knappt någon som tror på något annat än ett självständigt Montenegro. Samtidigt är det oro i Kosovo, där kosovoalbanerna vill utnyttja världens upptagenhet av Irakkrisen, genom att utropa sin självständighet. En sån proklamation vore enligt såväl Bryssel, som Belgrad, ett klart brott mot FN-resulutionen. Sammantaget en orolig politisk situation, men väljarna är fullt upptagna av kampen för brödfödan.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".