Besparingar räddar vinster, men samhället förlorar

Många av de större svenska börsbolagen går inte så bra som det ser ut. Hälften av bolagen som redovisat sina bokslut för 2002, har ökat sina vinster genom besparingar, inte genom att sälja mer. Det visar en genomgång som Ekot har gjort.
När lastbilstillverkaren Volvo i fredags redovisade en resultatförbättring på närmare 4 miljarder kronor medgav vd:n Leif Johansson att förbättringen stor del beror på nedskärningar. – Vi har sparat och gnetat och frigjort kapital i rörelsen för investeringar, sa Leif Johansson. Volvo, Scania, Ericsson, Holmen och Allgon är alla exempel på tillverkande bolag, som trots vikande försäljning, lyckats förbättra sina resultat förra året. Ericsson förlorar fortfarande mycket pengar, men avgående vd:n Kurt Hellström har sagt att de kraftiga besparingarna ska leda till vinst någon gång i år. Ericssons finländska konkurrent Nokia är också ett företag där omsättningen har minskat, men vinsten stigit. Skatteunderlaget minskar Även om aktieägarna kan glädja sig åt högre vinster när bolagen bantar, så är den här utvecklingen inte bra för den totala samhällsekonomin. Jesper Hansson, som är enhetschef på Konjunkturinstitutet, konstaterar att om företagen fortsätter att skära ned för att förbättra resultatet, så blir allt fler arbetslösa och på det blir ekonomin i stat, kommun och landsting lidande. – Den viktigaste skattebasen är löner och avgifter, och den sjunker om fler blir arbetslösa, säger Jesper Hansson. och sjukskrivna och långtidsarbetslösa måste försörjas ändå.
Michael Österlund, research Per Gudmundson och Therese Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".