usa

Centralbankschef spår låg tillväxt 2008

Den amerikanska centralbankschefen Bern Bernanke ser fortsatt stora problem för den amerikanska ekonomin. I ett tal på torsdagskvällen varnade han för att 2008 blir ett dystert ekonomiskt år för USA.

– Vi är beredda att agera för att öka tillväxten , sa USA:s centralbankschef Ben Bernanke som avslutning på sitt halvtimmeslånga tal i Washington, och det var just den signalen som finansmarknaden på Wall Street hade väntat på.

Räntesänkningar
Ben Bernankes försiktiga uttalande tolkas som att centralbanken är beredd att sänka räntan ännu mer i ett försök att få fart på ekonomin, öka konsumtionen och motverka krisen på bolånemarknaden.

Federal Reserve har ju sänkt styrräntan tre gånger sen i somras för att få hjulen att börja snurra igen, men den riktiga effekten låter vänta på sig trots att styrräntan på 4,25 procent nu är den lägsta i USA på två år.

Nästa räntebeslut ska komma i slutet av den här månaden, men Fedchefen avslöjade inte när en räntesänkning är att vänta eller hur stor den i så fall kan bli.

Låg tillväxt
Den gråskäggige Bernanke sa att han räknar med att den amerikanska tillväxten blir fortsatt låg under 2008, men han undvek noga att ens nämna ordet lågkonjunktur.

Bernankes antydningar om räntesänkning bidrog till att aktiekurserna steg i USA på torsdagen. Dow Jones gick upp med 0.9 procent, Nasdaq-kurserna klättrade med 0,6 procent.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se