Kenya

Nya massaktioner planeras

I Kenya planerar oppositionen att återuppta protesterna mot den sittande presidenten sedan de internationella medlingarna mellan de rivaliserande sidorna kollapsat.

Oppositionsledaren Raila Odinga, som anser sig ha blivit bestulen på segern i presidentvalet för två veckor sedan, uppmanar till landsomfattande demonstrationer i nästa vecka.

Enligt oppositionen kommer demonstrationer att hållas på ett trettiotal platser i landet, med start på onsdag i nästa vecka, och det trots att tidigare protester har lett till sammandrabbningar mellan oppositionsanhängare och polisen och trots att regeringen redan har sagt att man inte kommer att tillåta fler demonstrationer.

Kräver sanktioner
Oppositionen kräver nu också sanktioner mot president Mwai Kibaki och hans styre, en talesman för oppositionen sa på en presskonferens på fredagen att det vore oansvarigt av omvärlden att lita på den nyutnämnda regeringen.

Beskedet om nya protester kommer dagen efter att internationella medlingsförsök mellan de två sidorna bröt samman. Men på tisdag i nästa vecka, ett dygn innan de nya protesterna planeras äga rum, väntas FN:s förre generalsekreterare, Kofi Annan komma Kenya för att på nytt försöka förhandla fram en lösning på en av de värsta kriserna i Kenyas historia sedan självständigheten.

Många döda
Minst 500 människor har dödats i våldsamheterna sedan presidentvalet för två veckor sedan och en kvarts miljon befinner sig på flykt.

Bland annat EU har sagt sig vara missnöjda med hur valet gick till, och president Kibaki har antytt att han kan tänka sig en koaltionsregering för att lösa konflikten. Men oppositionsledaren Odinga kräver att presidentvalet görs om. Också chefen för den kenyanska valkommissionen säger att han inte kan avgöra huruvida president Kibaki verkligen vann valet eller inte.

Caroline Salzinger
caroline@salzinger@sr.se