Ljusterapi lockar många i vintermörkret

December var den mörkaste månaden på länge särskilt i södra Sverige, enligt statistik från SMHI. I till exempel Växjö lyste solen bara i 20 minuter på hela månaden, och det har fått många att längta efter mer ljus. Ekot träffade Jenny Magnusson på ett ljuscafé i Stockholm.

– Jag tänkte att ja skulle få lite ljus i början på året. Det har varit lite mörkt och jag känner att jag mår ganska dåligt av det. Jag har svårt att komma upp på morgnarna och motivera mig och koncentrera mig.

Har det varit värre i år än förut?

– Så tycker man väl alltid, men nej det har det inte, säger Jenny Magnusson som tycker att ljusterapi är ett alternativ till solarium.

– Det är inte så hälsosamt, säger Jenny Magnusson.

Fler och fler ljuscaféer öppnas i landet och ljusbehandlingsrum finns också i många landsting, men det finns ännu inga vetenskapliga bevis för att behandling i ljusrum eller med lampor hjälper mot depression. Men många försöker själva lindra problemen med ljusbehandling, extra många just nu säger Martin Sylwan som driver ett ljuscafe i Stockholm. Ljuscafét är ett vitt rum, med vita möbler där människor i vita kläder sitter i starkt dagsljus, och fikar eller lunchar.

– Det är fler som kommer när det är dåligt väder. Det var ju också en så dålig sommar att folk redan på hösten var ganska less. Så det har ju påverkat, säger Martin Sylwan.

Har du några stamkunder?

– Ja, det är väldigt många stammisar som kommer tillbaka år efter år, säger Martin Sylwan.

Det är ett faktum att många lider av ljusbrist, säger professor Jerker Hetta, vid Huddinge universitetssjukhus.

– Det har gjorts en undersökning på det här med säsongsbunden depression där vi kan säga att omkring tre procent har det här mer påtaglig form. Sedan så finns det en ungefär lika stor del som har en lättare form av säsongsbunden depression.

Större studie planeras
Nu planeras en större studie som ska visa om ljusterapins effekter kan mätas också vetenskapligt, och i väntan på resultat finns det mycket man kan göra själv för att bli piggare i mörkret, säger Jerker Hetta.

– Ja, faktiskt att vara ute trots allt. Vi får mer ljus än vad vi tror även en ganska gråmulen dag novemberdag. Det är en sak.

– Det andra är att vi blir lite sega i att komma upp på morgonen och det är nog ändå bra att ta den kampen och försöka hålla något så när samma rytm för annars förstärks det där inflytandet av dysterhet, säger Jerker Hetta.

Och många håller nog med Corinne Eriksson som idag lunchade på ett ljuscafe.

– Det känns som om det varit natt nu en längre tid, säger Corinne Eriksson.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se