Konferens om ensamma flyktingbarn

Ensamma barn som söker asyl, och som i vissa fall råkar ut för människosmuggling och sexuellt utnyttjande, uppmärksammas just nu vid en konferens i Stockholm. Ministrar och ansvariga för myndigheter i länderna runt Östersjön har träffat bland andra den svenske integrationsministern Jan O Karlsson, som efterlyser mer samarbete med frivilligorganisationer, för att barnen ska få rätt mottagande och hjälp.
– Dels behöver vi göra det själva, men framför allt tror vi att det behövs i högsta grad i de länder vi träffar idag, säger Jan O Karlsson. 500 ensamma barn hit ifjol Förra året kom 500 barn ensamma till Sverige och söker asyl. Av dem har ett 60-tal sina hemländer på andra sidan Östersjön. En del av dem misstänker myndigheterna har förts hit för kriminella syften och sexuellt utnyttjande. – Den som har sett filmen Lilja 4-ever anar ju att det kan finnas ett mycket, mycket större problem om hörnet än det som representeras av 60 barn, säger Jan O Karlsson. Hoppas på kunskapsutbyte Jan O Karlsson hoppas framförallt att konferensen ska mynna ut i ett kunskapsutbyte, där svenska myndigheter skaffar sig kontakter med kolleger på andra sidan Östersjön så att de bättre kan förstå sig på vad barnen som kommer hit varit med om. Självmordsförsök, barn som försvunnit och misstankar om barnprostitution på svenska flyktingförläggningar är bakgrunden till den kritik som förts fram mot hur barnen tas omhand av svenska myndigheter. Karlsson tror att ett utökat samarbete med frivilligorganisationer kan fylla på myndigheternas kunskapsluckor. Han hoppas också att konferensen ska leda fram till en gemensam handlingsplan för de 14 länder som är med. Hoppas på regionalt ansvarstagande Lars Lööf vid Östersjöstaternas råd, som tillsammans med Sveriges regering anordnar mötet, säger att ett samarbete över gränserna är viktigt, inte minst för de barn som sedan skickas tillbaka till sitt ursprungsland för att de inte fick asyl: – Själva förhoppningen med det här mötet är alltså att vi får ett regionalt ansvarstagande omkring de här barnen, att det som händer ensamkommande barn inte handlar om att skyffla ansvaret mellan staterna i regionen, säger Lars Lööf.
Alexander Norén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".