Kinavänligt parti vann Taiwanval

I parlamentsvalet på ön Taiwan på lördagen har det Kinavänliga Koumintang-partiet vunnit en mycket stor seger över det nu styrande Demokratiska framstegspartiet som förespråkar självständighet. Valresultatet visar att de flesta taiwaneser är för en varmare relation till Kina.

Det Kinavänliga Kuomintang vann 72 procent av rösterna på Taiwan medan det sittande regeringspartiet bara fick 24 procent.

Taiwans president Chen Shuibian har redan meddelat att han avgår som partiledare för Demokratiska framstegspartiet och tar på sig ansvaret för valfiaskot på lördagen. Han har fört en politik där Kina utpekats som det största hotet mot Taiwan.

Ekonomin störst hot för väljare
Under valkampanjen har oppositionen med partiet Koumintang i spetsen anklagat Chen Shuibian och hans parti för att ha överdrivit hotet från Kina och därigenom låtit Taiwans ekonomi bli lidande.

Valet på lördagen visade att de flesta taiwaneser alltså ser dålig ekonomi som ett större hot än den gamla fienden Kina som aldrig har accepterat att Taiwan skulle få formell självständighet utan räknar ön som en utbrytarprovins.

Koumintang styrde i halvsekel
Det gamla kinesiska nationalistpartiet Kuomintang återtar nu makten efter åtta år i opposition.

Efter det kinesiska inbördeskriget på 40-talet styrde Kuomintang Taiwan i 51 år, under största delen av tiden som en militärdiktatur.

Nu är partiet åter vid makten och lovar att ena Taiwan och skapa bättre ekonomi genom bättre relationer med Kina.

Kina har ännu inte kommenterat maktskiftet på ön.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se