Oljepriset fortsätter upp

Priset på råolja fortsatte att stiga på måndagen och har nu nått den högsta nivån på över två år. Oljemarknaden följer med oro hur vapeninspektörernas slutrapport till FN kommer att tas emot på fredag och oljepriset kan hinna stiga ännu mer tills dess.
Inte på över två år - inte sedan november 2000 - har råoljan varit så dyr som nu. Priset på Londonbörsen cirklar kring 32 och en halv dollar per fat. Det kan jämföras med oljeorganisationen OPECs riktmärke 22 - 28 dollar per fat. Och i USA säljs villaoljan till priser, som ingen betalat sedan i december 1979. Hotet om krig och strypta leveranser från Irak är en orsak, men strejken i Venezuela har lett till ett minskat oljeutbud och försatt USA i en brist-situation. Många menar att USA nu har så lite olja i sina depåer att det snart kommer att bli tvunget att börja tulla på sina strategiska reserver. Mitt i detta - trots att världsekonomin snurrar långsamt - har efterfrågan på olja stigit de senaste månaderna - det kalla vädret, ökad efterfrågan i Kina och låg produktion i de japanska kärnkraftverken har spätt på trycket. OPEC, som till stor del håller i kranen till oljan, verkar inte vara ivrigt på att justera priset neråt till riktmärkesnivå, säger en analytiker som Ekot talat med. De olika oljebolagen i medlemsländerna tjänar ju mera nu, säger han, och bolagsrapporterna visar stora vinster. Hittills tre oljekriser - samtliga med ursprung i Mellanöstern. Investmentbanken Goldman Sachs spår att ett krig i Irak kommer att leda till en fjärde och den hittills svåraste oljekrisen.
Alice Petrén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".