Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättegång om dödsolycka med istapp

Publicerat måndag 10 februari 2003 kl 17.32
I Stockholm inleddes på måndagen rättegången mot dom två män som står åtalade efter istappsolyckan för ett år sedan, då en 14-årig pojke dödades av ett fallande isblock.
Den första rättegångssdagen kom att handla mycket om vem som egentligen bär det lagliga ansvaret för att fastigheten är säker, fastighetsägaren eller den entrepenören som sköter röjningen. – Lagen är tydlig på den punkten, det är fastighetsägaren som har ansvaret. Högsta Domstolen har också varit tydlig på den punkten sen mitten av 1940-talet, det är fastighetsägaren som har ansvaret. Det här är en ny väg, säger advokat Niklas Rydberg som företräder den vd för en plåtslagerifirma som står åtalad. Hur vanligt är det att entreprenören ställs till ansvars? – Det är premiär. Det är en ovanlig rättegång som inleddes idag i Stockholm tingsrätt. Två män står åtalade för vållande till annans död efter dödsolyckan för drygt ett år sen. Dels förvaltaren på fastighetsbolaget Drott, enligt åklagaren har han inte sett till att snöröjskyddet på taket var ordentligt fastsatta. Dels vd:n på plåtslagarfirman som anlitats för att sköta snöröjningen. Enligt åklagaren hade han inte sett till att snön på taket röjts undan. Vem har det lagliga ansvaret? Men vems är egentligen det lagliga ansvaret för att fastigheten ska vara säker? Om denna fråga handlade det mycket denna första rättegångsdag. Åklagaren menar att entrepenörens, dvs plåtslagarfirman kan hållas ansvarig, medan advokat Niklas Rydberg säger att ansvaret ligger på fastighetsbolaget. Att en entrepenör ställs till svars som nu skett är mycket ovanligt. Enligt Niklas Rydberg följs rättegången med stort intresse av folk i branschen. – Det kommer att påverka branschen på ett ganska brett sätt. Om det är så att ansvaret far över på entreprenören som åklagaren här hävdar. Fortsatt dåligt underhåll Men hur ser det då ut med snöröjningen idag, ett år efter olyckan? Hyresgästföreningens presstalesman PO Brogren har idag varit ute på Norrmalm och sett hur det ser ut på fastigheterna med issamlingar på hängrännor och stuprännor. – Det är upprörande hur många fastighetsägare som trots all uppståndelse och uppmärksamhet inte sköter sig och helt nonchalerar det. Vad har du sett hittills idag? – Jag har hittat 15 fastighetsägare som jag kommer att polisanmäla.
Mats Rundbladh och Tomas Kvarnkullen, Radio Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".