Var tionde kvinna lider av chokladsystor

Var tionde kvinna i fertil ålder lider av endometrios. Sjukdomen ger svåra smärtor och trots att den är vanlig är det många som aldrig hört talas om den. Det tar oftast flera år innan den som bär på sjukdomen får en diagnos.

Johanna Nordengren, överläkare på kvinno- kliniken i Halmstad tror att det finns en bristande kunskap om endometrios inom den allmänna sjukvården.

– Smärttillstånd är ju svåra och just den här formen av sjukdom som kommer och går, man kan vara bra ett tag och sedan kan man ha ont och sedan är det bra igen, kanske inte tas riktigt på allvar alltid då, säger Johanna Nordengren.

Svår mensvärk symptom
Endometrios eller chokladsystor som det ibland kallas är härdar som oftast sitter på äggstockarna eller på livmodern och som kan ge svåra smärtor. Ett vanligt symtom på endometrios är svår mensvärk och det är kanske därför som det tar tid innan sjukvårdspersonalen misstänker endometrios.

Smärtor är de vanligaste symtomen, men det finns också de som inte har några symtom alls. För många upptäcks sjukdomen när de utreds för barnlöshet. Det är nämligen den vanligaste orsaken till ofrivillig barnlöshet.

Hälften blir barnlösa
– Vad det gäller infertilitet så brukar man väl ändå säga att ungefär hälften av kvinnor som vi ställer diagnosen endometrios på kan bli gravida på vanligt sätt, det är hälften hälften.

Sjukdomen innebär också en ökad risk att utveckla mer allvarliga sjukdomar.

– Det finns vissa studier som talar för att man har en ökad risk för att senare i livet få cancer. Det kan vara olika cancerformer, det behöver inte bara röra sig om äggstockscancer utan det kan vara andra former också.

Saffi Yucel SR Halland
saffi.yucel@sr.se