Fortsatt få invandrare i riksdagen

Det blev fler invandrare i riksdagen efter valet i höstas, men fortfarande är invandrarna betydligt ovanligare i riksdagen än i Sverige i stort. Det bekräftar Ekots genomgång av den nya riksdagen. Riksdagens första svarta kvinna, folkpartisten Nyamko Sabuni, tycker att det här är trist.
Inför valet i höstas visade en undersökning av Ekot att det var få invandrare på listorna. Men valet var ändå ett steg framåt för de som är födda i ett annat land och är politiskt aktiva. I hela Sverige är ungefär 13 procent av väljarna födda i ett annat land. Ovanlig syn i riksdagen I riksdagen var det, före valet, bara 2 av 100 i riksdagen som var födda utomlands. Efter valet är det nu 6 av 100 riksdagsmän som är födda i ett annat land, enligt skattemyndigheternas alla regioner som Ekot talat med. Mer konkret handlar det om 21 personer. Betydligt fler invandrare än tidigare alltså men fortfarande är invandrarna en betydligt mera ovanlig syn i riksdagen än utanför husets väggar. Placeras ofta långt ner Resultatet innebär också att det var betydligt vanligare med invandrare på partiernas listor inför valet än det sedan blev i riksdagen. Det bekräftar alltså något som många invandrare redan upplevt – att kandidater med utländsk bakgrund ofta placeras så långt ner på partiernas listor att de har små chanser att bli valda. Folkpartiet har nu den största andelen personer som är födda utomlands i sin riksdagsgrupp. I andra änden av skalan finns centern, som inte har någon riksdagsledamot alls som är född utomlands. Nyamko Sabuni tror att en av orsakerna till att invandrarna är så få i riksdagen är föreningstraditionen i partierna.
Fredrik Furtenbach Fotnot: Vi har räknat miljöpartisten Yvonne Ruwaida till gruppen invandrare. Hon är född i Tyskland men har av skattemyndigheten ändå registrerats som svenskfödd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".