Recept på läkemedel kan förändras

I framtiden kan det komma att stå verksam substans istället för ett läkemedels namn på ett recept man får från en läkare. Det är Socialstyrelsen som vill ha det så, eftersom apoteken numera kan byta ut ett läkemedel som en läkare skrivit ut mot en billigare kopia.
Den som har rejält ont i magen på grund av stress, för mycket arbete eller för mycket kaffe han eller hon får i dag ett recept från läkaren där det står Losec och har man rejäl värk kan man få en jätteburk Alvedon utskriven åt sig, men om några år kanske det istället står omeprazol eller paracetamol på receptet. Ändringar i journalen Socialstyrelsen vill nämligen enligt tidningen Dagens Medicin att läkare ska skriva ut det verksamma innehållet istället för läkemedlets namn. Orsaken är att Apoteket sedan en tid kan byta ut ett läkemedel som en läkare skrivit ut mot en billigare kopia men det har å andra sidan inneburit en massa merarbete för läkarna som får ändra i patientens journaler. Generisk förskrivning Därför vill Socialstyrelsen bara skriva innehållet i medicinen eller generisk förskrivning som det heter på fackspråk och sedan är det upp till apotekaren välja det billigaste läkemedlet. Marie som jobbar på ett apotek i Stockholm tror det att det blir lättare för apotekaren men krångligt för patienterna att läsa receptet med Socialstyrelsens förslag. – Det blir svårare för en patient som inte är så van att se det verksamma ämnet utan de har lättare för Alvedon än för paracetamol, säger hon. Krångligt namnleder till förväxling Läkarförbundets andre vice ordförande Eva Nilsson Bågenholm tror att det blir svårt för framförallt äldre att hålla reda på substanserna istället för medlet. – Redan idag är det svårt för äldre patienter som har kanske fem–sex läkemedel så har de svårt att komma ihåg vad de olika läkemedlen heter och jag tror att det är en risk att man förväxlar preparat, att man tar för lite eller för mycket om de har allt för konstiga namn, säger hon. Svårläst i alla fall Men frågan är om det egentligen spelar någon roll vad som står på. Anna Linder från Vendelsö utanför Stockholm säger att redan idag kan vara svårt att läsa vad som står på receptet. – De latinska namnen är ofta så krångliga så att äldre skulle lätt ta fel men ofta skriver man det här på receptet och det kan ju i alla fall inte patienten tyda, säger Anna Linder.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".