”Partipolitisk tabbe att inte välja Sjöstedt”

Många av vänsterpartiets lokala distrikt är inte nöjda med valet av Ulla Hoffmann och Ingrid Burman som partiets tillfälliga partiledare, och tycker att EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt borde fått en mer ledande roll.
– Det är en klar försvagning. Vi och många med mig i mitt partidistrikt hade trott att han hade varit en ypperlig partiledare för att driva Nej till EMU. Det är hans hjärtefrågor och han är otroligt duktig på det. Jag tror vi tappar i styrka där, säger partiets ordförande i Örebro Massimo Montanari. I förra veckan valdes Ulla Hoffman och Ingrid Burman till vänsterpartiets två vice ordförande fram till nästa års kongress. En av dem som hamnade utanför ledarduon är EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt, och enligt en rundringning som nyhetsbyrån TT gjort bland 20 av 24 distrikt säger nio att Jonas Sjöstedt borde fått en av ordförandeposterna. Missnöje också bland riksdagsledamöter Som Ekot kunde berätta på måndagen är också en stor del av riksdagsledamöterna kritiska. Marie Engström, ordförande i Värmlands-distriktet, är missnöjd med att Sjöstedt hamnade utanför och säger till TT ”att vi missat missat en unik chans att ge vår bästa EMU-politiker en plattform att verka utifrån och det är en partipolitisk tabbe”. Missnöje bland distrikten Nio av 20 distrikt är alltså missnöjda, två av distrikten vill inte uttala sig, men nio av distrikten tycker att Ulla Hoffman och Ingrid Burman är bra, däribland Kronoberg och dess ordförande Eva Britt Svensson. – Jag tror att de kommer att göra ett bra jobb och jag tycker det är viktigt att vi också nu ger dem vårt stöd och vårt förtroende så att de kan göra det här jobbet bra, säger hon. Vad tycker du om att Jonas Sjöstedt inte fick en plats i ledningen för partiet? – Jag ser inte att det har blivit någon skillnad. Vi har hela tiden räknat med att vi har Jonas som en av de duktiga i den här frågan, både när Gudrun var partiledare och han har samma funktion nu, säger Eva Britt Svensson.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".