Irak låter spionflyg hjälpa vapeninspektörerna

I ett nytt försök att avvärja ett västligt anfall gick Irak på måndagskvällen med på att tillåta att FN använder amerikanska spionplan av typ U2 i vapeninspektörernas arbete. Det är samtidigt oklart om Irak ställer några villkor för sin eftergift, rapporterar SR:s korrespondent.
Iraks FN-ambassadör lämnade på måndagskvällen över ett brev till FN:s säkerhetsråd där landet går med på att tillåta U2-planen att flyga över Irak. Enligt brevet går Irak med på att utan villkor låta spionplanen delta i vapeninspektörernas arbete, men senare läste den statskontrollerade irakiska televisionen upp den irakiske ledaren Saddam Husseins egna kommentarer kring beslutet. Nya villkor i irakisk tv Saddam Hussein sade att USA och Storbritannien måste sluta upp med sina attacker i de flygförbudszoner, som upprättades över landets norra och södra delar efter kriget vid Persiska viken 1991, om U2 planen ska få flyga. Det kan tolkas som att Irak ställer upp villkor för flygningarna, något som alltså inte fanns med i det formella brevet till FN. Viktig eftergift Attackerna i flygförbudszonerna fortsätter också. Senast under gårdagen attackerade brittiska och amerikanska plan ett mobilt irakiskt luftvärnsbatteri och enligt irakiska uppgifter dödades två irakiska civila i anfallet. Frågan om flygspaningar har varit en stor stötesten i förhandlingarna mellan FN:s vapeninspektörer och Irak. Om det är så att spionplanen nu får flyga, innebär det en ganska omfattande eftergift från irakisk sida, som tyder på att ledarna i Bagdad nu tar krigshotet på största allvar.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".