Fler väljer bunden ränta på bolånen

De flesta svenskar väljer nu bunden ränta när de lånar nya pengar till villa eller bostadsrätt. Under januari valde så många som sju av tio bunden ränta när de tog nya bolån, enligt uppgifter från de tre storbankerna SEB, Handelsbanken och Föreningssparbanken.
Det är ett trendbrott, enligt Claes Norlén som är vd för Handelsbankens bolåneinstitut Stadshypotek. – De bundna räntor vi har idag är på en nivå som få sett på många år, säger Claes Norlén. Enda gången var för två år sedan under en mycket kort period. Nya bolån binds Sju av tio kunder som tog nya bolån i januari hos Stadshypotek valde bunden ränta. Likadant såg det ut hos Föreningssparbankens bolåneinstitut Spintab. Sju av tio kunder har valt bunden ränta under de senaste veckorna, säger marknadschefen Camilla Sahibzada. Staffan Olsson, vd på SEB Bolån, vittnar även han om samma sak. Det här är tvärtom jämfört med hur det var tidigare. För ett år sedan valde ungefär sju av tio rörligt och bara tre av tio bunden ränta. Bundet billigare än rörligt Anledningen är att de bundna räntorna fallit kraftigt under vintern. Nu går det att binda räntan i ett eller två år och då få en halv procentenhets lägre ränta än den rörliga. Det är försämrade utsikter för världskonjunkturen och en oro för kriget i Irak som sänker ett- och tvåårsräntorna, med den rörliga räntan är kvar på samma nivå tills riksbanken sänker reporäntan. Ränterabatter avgör också Få av dem som nu har rörlig ränta som väljer att binda sina lån. Många har en sådan rabatt på kostnaden för att låna pengar till rörlig ränta, att räntan redan är nere i ungefär samma nivå som de bundna räntorna. Eftersom denna bonus inte automatiskt följer med när räntan binds, är det ingen större idé att binda räntan för att spara pengar. Ingen av bolånecheferna tror dock att det är anledningen till att så få som nu har en rörlig ränta binder till bunden ränta. Utan det är andra sakersom avgör, säger Claes Norlén på Stadshypotek. – Det handlar mer om den totala ekonomin i hushållet och om man vill ha en ränta man kan överblicka över en längre period, säger Claes Norlén.
Tommy Borglund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".