Sju av tio valde att binda räntan

De flesta svenskar väljer nu bunden ränta i stället för rörlig ränta när de lånar nya pengar till villa eller bostadsrätt. Under januari valde så många som sju av tio bunden ränta när de tog nya bolån, enligt uppgifter från de tre storbankerna SEB, Handelsbanken och Föreningssparbanken. Och det är ett trendbrott, säger Claes Norlén VD för Handelsbankens bolåneinstitut Stadshypotek.
Sju av tio kunder som tog nya bolån i januari hos Stadshypotek valde bunden ränta. Likadant såg det ut hos Föreningssparbankens bolåneinstitut Spintab, sju av tio kunder har valt bunden ränta under de senaste veckorna, säger marknadschefen Camilla Sahibzada och Staffan Olsson VD på SEB Bolån vittnar även han om samma sak hos banken SEB. Det här är tvärtom jämfört med hur det var tidigare, för ett år sedan valde ungefär sju av tio rörligt och bara tre av tio bunden ränta. Och anledningen är förstås att de bundna räntorna fallit kraftigt under vintern. Nu går det att binda räntan i ett eller två år och då få en halv procentenhets lägre ränta än den rörliga. Det är försämrade utsikter för världskonjunkturen och en oro för kriget i Irak som sänker ett och två års räntor, medan den rörliga räntan är kvar på samma nivå tills Riksbanken sänker reporäntan. Men det är få av de som nu har rörlig ränta som väljer att binda sina lån. Många har en sådan rabatt på kostnaden för att låna pengar till rörlig ränta att räntan redan är nere i ungefär samma nivå som de bundna räntorna, och eftersom denna bonus inte automatiskt följer med när räntan binds är det ingen större idé att binda räntan för att spara pengar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".