Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Persson pessimistisk till EU-lösning

Statsminister Göran Persson är mycket pessimistisk om att EU-länderna under sitt extramöte på måndag, ska kunna enas om en gemensam linje i Irak-frågan. Persson säger att splittringen den senaste tiden blivit än tydligare, både inom EU och inom FN:s säkerhetsråd. Han beskriver läget som mycket allvarligt.
– Vi är i en farlig situation och inte särskilt många talar för FN-systemet, utan man kör sina egna spår - både amerikaner, tyskar och fransmän, säger Göran Persson och det riskerar enligt honom att orsaka allvarliga konsekvenser för FN och över huvud taget för internationella lösningar med flera länder delaktiga. Låst inför EU-toppmötet Persson är alltså inte speciellt optmistisk om att EU vid sitt extramöte om Irak på måndag ska kunna ställa sig bakom en gemensam linje till stöd för FN, dels på grund av det hårda tysk-franska moståndet till USA:s politik, men också därför att flera europeiska regeringschefer gå grund av sitt stöd till Bushregeringen i en uppmärksammad artikel nyligen. – Så är ju klyftan offentlig, och vi är några stycken som står väldigt fast bakom FN och försöker driva den linjen. Jag hoppas att det skulle kunna samla EU-länderna, men jag är inte säker på det, säger Persson som just nu alltså är ganska pessimistisk. Tyska mötet planerat Göran Persson, som diskuterade Irakfrågan med Kanadas premiärminister Jean Chretien i Ottawa på måndagen, ska på fredag träffa Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder. Mötet var inplanerat sedan tidigare, men har fått ytterligare laddning, efter uppgifterna om att Tyskland har ett eget förslag till lösning, som enligt mediarapporter innebär ett kraftigt ökat antal vapeninspektörer och fredsbevarande styrkor i Irak. Kan hota resolution 1441 Persson vill inte kommentera förslaget, eftersom han inte känner till detaljerna, men döljer inte att han är lite oroad över att det tyska iniativet kan komma att gå emot FN:s senaste Irakresolution 1441. Han ställer sig frågande till att tyskarna, enligt uppgift, ska presentera sitt förslag inför säkerhetsrådet i samband med att vapeninspektörernas chef Hans Blix på fredag lägger fram sin nästa, redan mycket uppmärksammade rapport. – Det är hypotetiskt än så länge, så vi bör vara försiktiga i tolkningen, anser Göran Persson.
Anders Ask, Ottawa
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".