Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen tvekar om ensamma flyktingbarn

Publicerat tisdag 11 februari 2003 kl 09.05
Trots att både Kommunförbundet och Migrationsverket är överens om att det skulle behövas en specialisering på att ta hand om ensamma flyktingbarn, sker ingen utveckling i den riktningen. I Stockholm pågår en konferens om de barn som kommer ensamma och söker asyl, men frågan har fastnat på regeringens bord helt i onödan.
– Det är olyckligt att frågan stannat upp, men för oss på Kommunförbundet skulle det vara bra om några kommuner fick kompetensen, säger Qaisar Mahmood, som arbetar med flyktingfrågor på Kommunförbundet. Förra året kom 550 barn utan sina föräldrar till Sverige, och Kommunförbundet och Migrationsverket är överens om att några kommuner borde bli särskilda mottagare för ensamma flyktingbarn. Enligt Migrationsverkets förslag, som las fram november, ska staten ta det ekonomiska ansvaret och betala kommunerna för den extraomvårdnad barnen behöver, till exempel kostnader för familjehem och socialtjänstutredning. Regeringen tvekar Men än har inte regeringen bestämt sig, säger Lars Påhlsson, på migrationspolitiska enheten på Utrikesdepartementet. –Vi måste titta på förslaget i sin helhet, både rättsligt och hur man tar hand om barnen, säger Lars Påhlsson på UD. Dessutom måste vi undersöka kostnaderna. Det har länge varit oklart ifall ansvaret är kommunernas eller Migrationsverket. Barnen behöver ofta extraresurser, och nästan 60 barn försvann spårlöst förra året från svenska flyktingförläggningar. Kommunförbundet hoppas nu på att regeringen ska ge Migrationsverket i uppdrag att sluta avtal med ett antal kommuner. – Det finns kommuner som är intresserade av att ha ett specialansvar för flyktingbarn som kommer ensamma, säger Qaisar Mahmood på Kommunförbundet.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".