Luxemburg kan tappa som skatteparadis

EU:s finansministrar enades för ett par veckor sedan om att alla medlemsländer måste börja ta ut skatt på banksparandet. Det kan slå mot exempelvis Luxemburg som länge utmålats som ett skatteparadis. SR:s korrespondent har besökt Luxemburg för att se hur stor oron är.
Gatubilden här i Luxemburg bjuder inte på mycket till variation. Här finns kontor vid kontor från världens stora banker. Nästan hälften av Luxemburgs bruttonationalprodukt är beroende av den finansiella sektorn. Kunder från hela världen har sökt sig hit, bland annat på grund av de strikta sekretessreglerna. Luxemburg lämnar inte ut namn på dem som sparar pengar här, inte ens till hemlandets skattemyndigheter. Att betala skatt har därför varit upp till det egna samvetet, vilket lett till ett stort antal förlorade miljarder för många finansministrar inom unionen, men nu stundar nya tider. Redan från nästa år kommer Luxemburg att börja ta ut skatt på 15 procent av räntan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".