Rättegång om estniskt statybråk

I Estlands huvudstad Tallinn har rättegången inletts mot fyra personer i landets ryska minoritet, som misstänks ligga bakom de svåra upploppen i våras. Oroligheterna startade i slutet av april förra året. I rättssalen har de åtalade många supportrar. De har inte mycket till övers för åklagaren, som de tycker kommer med rent nonsens i sina anklagelser mot gruppen.

– Jag var där, jag vet vad som hände, säger Klaus Dornemann, en tysk invandrare i Estland. De grep också mig, säger han, jag blev slagen och sattes i häkte. 

– Det var en provokation iscensatt av polisen och myndigheterna. Därför skall inte de fyra åtalade fällas, anser Klaus Dornemann.

Det var i slutet av april förra året när myndigheterna flyttade ett ryskt segermonument, den så kallade bronssoldaten i Tallinn, som kravaller bröt ut med plundring och förstörelse.

En person knivdödades och flera hundra skadades.

Viktig estnisk symbol
Esterna ser bronssoldaten som en symbol för den sovjetiska ockupationen av landet, medan Estlands stora ryska minoritet ser den som ett minne av segern över nazismen.

Därför protesterade ryssarna när monumentet flyttades till en mer undanskymd plats, medan beslutet applåderades av esterna och stärkte premiärminister Andrus Ansips ställning.

Moskva anklas för styrning
De estniska myndigheterna anser att de våldsamheter som följde var organiserade och hade förbetts långt i förväg av bland annat den ryska Putintrogna ungdomsrörelsen Nashi och av den estniskryska organisationen Nattväktarna.

I bakgrunden stöddes det hela, enligt många ester, av Moskva via Rysslands ambassad i Tallinn.

Åtalade oförstående
Men de fyra åtalade bara skakar på huvudena när åklagaren i flera timmar håller på att läsa upp åtalet. De uppfattar det hela som en politisk rättegång, som en estnisk attack mot den ryska, som de ser det, förtryckta minoriteten. 

Christer Fridén, Tallinn
christer.friden@sr.se