Pakistanska extremister på frammarsch

I Pakistan är islamisterna nu mer aktiva sedan flera extremistledare släppts ur fängelse. Inför ett eventuellt krig i Irak är kristna och andra religiösa minoriteter oroliga för att det religiösa våldet ska öka.
Den pakistanske prästen Fader Joe Dimello säger att han och hans församling i St Patrick-katedralen i Karachi lever i ständig skräck för muslimska extremister. Pakistans kristna minoritet, varav många är fattiga och maktlösa, har utsatts för blodiga attacker och många fruktar att våldet mot kristna och västerlänningar i Pakistan kommer att öka om det blir krig i Irak. Muslimer släppta ur fängelse För ett år sedan förbjöd president Pervez Musharraf en rad extrema muslimska grupper och hundratalas extremister fängslades. Men i dag har nästan alla släppts ur fängelserna. Grupperna propagerar för jihad - heligt krig - mot Väst och mot Indien. En del av gruppern har utpekats för band med terrornätverket al Qaida och talibanerna. Ledaren för en av de mest ökända grupperna, Lashkar i Taiba, reser nu runt i Pakistan och försöker värva anhängare, en annan ledare för en förbjuden grupp sitter i parlamentet. Extremister vid makten På flera håll i Pakistan har radikala islamister nu tagit makten i lokala församlingar. I staden Peshawar försöker islamister förbjuda musik. Nasrullah Shajin, som tillhör den islamistiska koaltionen MMA i Sindh-provinsen, säger att man tagit makten i Baluchistan och i den nordvästra gränsprovinsen och att det snart är Karachis tur. Vakter och bön I St Patrick-katedralen i Karachi har de kristna nu fått skydd av sandsäckar och beväpnade vakter utanför, men många känner att det är bön som är deras starkaste vapen.
Nils Horner, Karachi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".