Strid i Växjö om gravflytt till Bosnien

Det har blossat upp en strid mellan kyrkogårdsförvaltningen i Växjö och en familj som vill flytta stoftet efter en avliden anhörig till Bosnien. Kvinnan begravdes på Hovshaga kyrkogård 1994 och nu vill de anhöriga att hennes stoft grävs upp och flyttas till en familjegrav i Bosnien, men kyrkogårdsförvaltningen säger nej.
– Det var ju hennes önskan, hon ville ju bli begravd vid sidan av sina föräldrar, släktingar och syskon. Det var det hon sade till oss, säger Sanra Mehmedovic i Malmö som är brorsdotter till den avlidna kvinnan. Avled hastigt Sanra Mehmedovics faster avled hastigt och begravdes i september 1994 på Hovshaga kyrkogård i Växjö, en av tre kyrkogårdar i stiftet som har begravningsplatser för muslimer. Nu vill familjen alltså flytta stoftet till Bosnien, men kyrkogårdsförvaltningen säger nej. Det är oklart i vilket skick kroppen är, och förvaltningen befarar också att gravarna intill kan skadas, men det finns ett viktigt skäl till: Hovshaga kyrkogård har idag runt 140 muslimska gravar, och kyrkogårdschefen Lars Karlsson är rädd att det kommer in fler ansökningar om förvaltningen en gång sagt ja. Lutar sig mot begravningslagen – Man lägger ju ribban någonstans om man säger ja till att flytta denna kista, så då finns det väl förmodligen ingen orsak att säga nej till en annan som begär att få flytta en kista, säger Lars Karlsson. Lars Karlsson lutar sig mot begravningslagen, men den kan tolkas mycket olika. En flykting eller invandrare som återvänder till sitt hemland kan få rätt att ta med sig stoftet efter en avliden anhörig, och familjen Mehmedovic hänvisar till ett fall i Malmö för två år sedan. Två bröder ville då flytta stoftet efter sin avlidna mor till Bosnien och fick tillstånd av kyrkogårdsnämnden, men i Växjö säger man alltså nej. Familjen överklagar Familjen Mehmedovic har nu gått vidare till länsstyrelsen, och tänker överklaga till högre instans om det blir nej även där. Lars Karlsson välkomnar prövningen. Den kan få stor betydelse för en framtida praxis, men hur långt kyrkogårdsförvaltningen i Växjö är beredd att gå för att få rätt vill han inte säga idag. – Ja, det vet jag inte i dagsläget. Det blir en politisk fråga för kyrkogårds- och fastighetsnämnden att ta ställning till, så då får vi väl se vad länsstyrelsens beslut blir, säger Lars Karlsson.
Angela Wiese, SR Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".