Skärpt säkerhet på Heathrows flygplats

I London misstänker polisen att nya terrorattacker kan komma att riktas mot Storbritannien. Därför har polisen fått förstärkning av soldater med pansarfordon, som bevakar bland annat den stora flygplatsen Heathrow.
Pansarfordon står utanför terminalbyggnaderna och patrullerar runt hela flygplatsområdet, och dessutom den motorväg som leder in mot Heathrow. 450 soldater och 1 000 extra poliser skickades ut i gryningen på tisdagen. Samtidigt skall enligt ett officiellt uttalande från säkerhetspolisen säkerheten ha förstärkts vid nyckelbyggnader i hela London inför vad man kallar ett potentiellt hot mot London. Hotet sägs vara relaterat till al-Qaida och förstärkningen ”ligga i linje med vad andra länder gör”. Inget sägs om specifika hot mot just Heathrow, som med 67 miljoner passagerare om året är en av världens mest trafikerade flygplatser, men den dramatiska arméinsatsen och sättet man patrullerar på tolkas här som att man vill skydda både terminaler och flygplan från potentiella attentat. Den brittiska regeringen har i ett par månader nu varnat britterna för risken för terrorattacker och till och med sagt att det är ”oundvikligt” att terrorister en dag tar sig fram till sina tänkta mål här, men insatser som den idag har inte gjorts förut. Det är nästan tio år sedan den brittiska armén senast sattes in på Heathrow. Den gången var det i samband med att den irländska repblikanska armén, IRA, försökte granatbeskjuta ett plan där.
Agneta Ramberg, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".