Nya budgetregler om det blir krig

Ett krig mot Irak innebär att dom hårda budgetreglerna för medlemmarna i EU:s valutaunion måste ändras. Det hävdar flera länder enligt tidningsuppgifter i dag.
Det är den brittiska tidningen Financial Times som skriver att Storbritannien, Frankrike och Tyskland anser att det inte går att kräva ett budgetöverskott om det skulle bli krig mot Irak. Enligt tidningen har frågan inte lyfts upp på EU-nivå än, men så kan det bli ganska snart eftersom EU:s finansministrar träffas på tisdag i nästa vecka. Både Frankrike och Tyskland är redan varnade för att ha för högt budgetunderskott. Storbritannien är sedan tidigare kritiskt till de regler som gäller i dag. Men dagens regler tillåter faktiskt att budgetunderskottet tillfälligt kan vara över tre procent. I sådana fall måste framför allt Frankrike och Tyskland bevisa att ett krig leder till stora kostnader för statskassan. Risken är stor för att ett försökt till sådan bevisning bara uppfattas om ett försök att slippa göra rätt för sig - alltså se till så att det blir ordning på statsfinanserna. Om budgetreglerna ska ändras måste detta godkännas av EU:s finansministrar. Det blir i så fall en omröstning där kvalificerad majoritet gäller. Sverige kan därmed inte som ensamt land sätta stopp för en uppmjukning av reglerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".