LO vill stoppa fusk på arbetsplatserna

LO-facken ska öka satsningen på att stoppa ekonomisk brottslighet och annat fusk på arbetsplatserna. Det är i högsta grad en facklig uppgift säger LO:s tredje vice ordförande Leif Håkansson men han vill inte gå så långt att facket ska bli nån slags polis ute på arbetsplatserna.
Leif Håkansson säger att man ska slå vakt om den ”vita” ekonomin. Eftersom LO vill ha ett ytterligare utvecklat välfärdssamhälle, är både svart ekonomi och brott mot kollektivavtalen ett hot mot detta. Svartjobb minskar fackinflytande Det viktigaste för LO är kollektivavtalen, som ju bland annat anger en lägsta tillåtna lön, och blir det vanligare med svartjobb så urholkas också kollektivavtalen och därmed fackets inflytande. Mindre fusk med till exempel skatter och avgifter gör också att trygghetssystemen bibehålls, säger Leif Håkansson. Arbetsplatser granskas Samtliga LO-förbund ska nu delta i en arbetsgrupp där det ska kläckas idéer hur man konkret ska göra. Och trots att facket tidigare fått kritik, till exempel när man kontrollerat pass och arbetstillstånd på byggen, så tänker fackliga företrädare vara aktiva i sin granskning. Eftersom LO vill öka samarbetet med myndigheterna är det ändå inte helt fel att tala om att facket blir polisens utsända på arbetsplatserna, säger Leif Håkansson.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".