Högt uppsatt åklagare fast för rattfylleri

En av landets högst uppsatta åklagare, vice överåklagare Jörgen Almblad, har åkt fast för rattfylleri. När han dagen efter en fest satte sig i bilen blev han stoppad i en poliskontroll med 0,2 promille alkohol i blodet.
Det var för tre veckor sedan som Jörgen Almblad på väg till jobbet på Riksåklagarmyndigheten i Stockholm stoppades i en poliskontroll. Alkoholtestet som gjordes gav ett utslag på 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft. Det motsvarar en promillehalt på 0,2 i blodet, och är precis på gränsen för vad som enligt lagen ska räknas som rattfylleri. Almblads kommentar Jörgen Almblad säger att han gjort ett allvarligt misstag: – Jag var obetänksam, jag var klumpig, jag borde ju självklart veta, men tänkte inte på att jag kunde ha kvar alkohol i blodet, säger Almblad. Påverkar det här din roll som vice överklagare på något sätt? – Det vet jag inte, det får ju min omgivning bedöma, men hittills har jag inte fått några sådana signaler.
Magnus Thorén

Det inträffade utreds nu internt av Riksåklagaren, RÅ.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".