55 människor omkom när färjan förliste. Foto: Scanpix.

Färjekatastrof fortfarande ouppklarad

Det är precis 15 år sedan den polska fraktfärjan Jan Heweliusz förliste på sin färd från Swinoujscie till Ystad. Katastrofen krävde 55 människors liv, många var svenska lastbilschaufförer. Trots utredningar har ingen ansvarig för sjökatastrofen kunnat pekas ut.

Jan Heweliusz är den största katastrofen i den polska handelsflottans historia. I katastrofen omkom samtliga 35 lastbilschaufförer, varav många var svenskar, samt 20 besättningsmän. Endast nio man ur besättningen lyckades rädda sina liv.

Enligt de anhöriga till alla dem som dog i tragedin har den stora fartygsolyckan skötts på ett skandalöst dåligt sätt såväl juridiskt som mänskligt.

Svårbevisade anklagelser
Två sjöförklaringar har ägt rum, men någon ansvarig har inte pekats ut. I sjöförklaringarna valdes den lättaste vägen. Fartygets befälhavare Andrzej Ulasiewicz påstods vara den skyldige, trots att han var känd som mycket erfaren och skicklig.

Eftersom befälhavaren själv liksom större delen av besättningen omkom är det svårt att motbevisa anklagelsen. Detta gjorde att rederiet gick nästan helt skadefritt ur konflikten.

Anhöriga fick gå till domstol
Varken den polska staten eller rederiet ville betala ut skadestånd till de anhöriga. De efterlevande tvingades därför vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg för att få någon ekonomisk kompensation.

Så sent som i mars 2005, alltså för snart tre år sedan, tilldelades de anhöriga ett skadestånd på vardera fyratusen sexhundra euro.

Lockar plundrare
Vraket efter Jan Heweliusz ligger fortfarande kvar strax utanför den tyska ön Rügen. Det ligger på bara 30 meters djup och hela tio meter finns ovanför vattenytan.

Jan Heweliusz är ett populärt mål för vrakplundrare eftersom där ligger 28 långtradare och 10 järnvägsvagnar.

Några försök att bärga fartyget har inte gjorts. Fortfarande saknas 10 kroppar efter katastrofen för 15 år sedan.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".