Konflikt under uppsegling i Samväldet

De två mäktigaste länderna i Afrika, Sydafrika och Nigeria, vill lyfta Samväldets sanktioner mot Zimbabwe. Det bäddar för en inflammerad konflikt inom den 54 nationer stora organisationen.
Samväldet beslutade att utesluta Zimbabwe efter presidentvalet förra året, ett val som Samväldets valobservatörer beskrev som ett val som inte reflekterade folkets vilja. Zimbabwes president Robert Mugabe säkrade segern med hjälp av omfattande trakasserier, våld och fusk. Samväldet utsåg en trojka, Nigerias president Olesegun Obasanjo, Sydafrikas Thabo Mbeki och Australiens premiärminister John Howard, som skulle rapportera tillbaka till Samväldet. Nu har de båda afrikanska presidenterna Obasanjo och Mbeki ställt in ett planerat möte. Därmed kommer sanktionerna med automatik att upphöra och Mugabe kan återta sin plats bland statscheferna. John Howard vill att sanktionerna ska förlängas och han tänker nu skriva direkt till alla statscheferna för de 54 medlemsländerna. Ingenting har förbättrats i Zimbabwe, säger Howard, snarare har läget försämrats. Sydafrikas och Nigerias hållning läcker ut just som Zimbabwe står i centrum för en pågående kontrovers i cricket-VM som just nu pågår i Afrika. Det engelska landslaget vill inte åka till Zimbabwe där det ska möta Zimbabwes lag på torsdag, och på måndagen tågade två av Zimbabwes bästa spelare ut på hemmaplan med svarta sorgeband. Vi sörjer demokratins död i vårt land, sade de, och inom Samväldet, en organisationen som i huvudsak består av före detta brittiska kolonier, går splittringen mellan nord och syd, mellan vita och svarta om man ska hårdra det. Precis som i Cricket-världen.
Marianne Kihlberg, Johannesburg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".