Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt underlag tas fram om torskfisket

Den svenska regeringen arbetar just nu med ett underlag till tekniska åtgärder för det svenska torskfisket i Östersjön, som inom kort ska skickas till EU-kommissionen. Jörgen Holmquist, generaldirektör vid kommissionens fiskeavdelning vill inte säga exakt vilka åtgärder, som skulle kunna tillåtas.
Kommissionen sade ju för några veckor sedan nej till ett ensidigt svenskt stopp för torskfiske i Östersjön och Kattegatt, men pekade på att vissa tekniska åtgärder är möjliga, men Jörgen Holmquist som är generaldirektör vid kommissionens fiskeavdelning vill inte precisera vilka åtgärder som kan vara tillåtna. – Det vi har sagt från kommissionens sida är att vi väntar på att få förslag från svenska regeringen på så kallade tekniska åtgärder – det kan gälla maskstorlekar, fångststorlekar och sådana saker, säger Jörgen Holmquist. Kan Sverige bestämma om Bacoma-trål, som släpper igenom småfisk? – Bacoma-trålen finns ju redan och är någonting som är rekommenderat att man ska använda, men jag kan inte kommentera enskilda förslag innan jag har sett precis vad svenska regeringen föreslår. Men när ni säger ”tekniska åtgärder” måste ni ju ha någonting i åtanke? – Vi måste se svenska regeringens förslag och då kommer vi noggrant att gå igenom det i en konstruktiv anda, och se vad kommissionens uppfattning är i de frågorna. Men kan man tänka sig att det finns några åtgärder som inte kan anses diskriminerande av EU-kommissionen? – Jomen, jag har ju sagt att dels i det brev som kommissionen skickade så frågade vi om Sverige skulle överväga tekniska åtgärder, pekade på den möjligheten, och kommissionären då Franz Fischler har också sagt att kommissionen i konstruktiv anda kommer att se på de förslag som kommer från den svenska regeringen. Trål väljs bort Mer konkret än så vill inte Jörgen Holmquist vara. I den EU-förordning för tekniska åtgärder som kommissionen hänvisar till talar man om större maskstorlek i trålen och minimistorlek på fisken, men många fiskare är ovilliga att använda den så kallade Bacoma-trålen med fyrkantiga maskor som släpper igenom småfisk, eftersom fångsten minskar då. Minimistorleken för torsk är för närvarande 38 centimeter medan forskare anser att storleken borde vara minst 40 centimeter för att torsken ska hinna leka. Signalerna från EU-kommissionen har under de senaste månaderna varit motstridiga, och alla säråtgärder från svensk sida riskerar att anses diskriminerande. För andra gången lägger nu Sverige ner mycket arbete på ett förslag, som kanske ändå får nej från EU-kommissionen.
Ingrid Gustavsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".