Mer alkoholförgiftning bland unga

De senaste åren har antalet unga som vårdas för akut alkoholförgiftning ökat kraftigt. Det skriver Socialstyrelsen i en ny rapport. Störst är ökningen i åldersgruppen 15 till 19 år, men också bland så unga som de mellan 10 och 14 ökar alkoholförgiftningarna.
Det är något som man också märkt på Maria Ungdom i Stockholm där Mikael von Grothusen är överläkare. – Det är anhopningar vid storhelger, skolavslutningar och så. Ibland kan det röra sig om att det ligger 20-30 stycken här på en natt, alltså enstaka storhelger, men om man slår ut det totalt kanske det handlar om en 350-400 per år som hamnar på madrass, på golvet, säger Mikael von Grothusen. Får nyktra till på en madrass På Maria Ungdom undersöks ungdomarna av sjukvårdspersonal, och de som inte behöver intensivvård får sedan nyktra till där på madrassen på golvet i väntan på att föräldrarna ska komma, och precis som Socialstyrelsen har personalen på Maria Ungdom noterat att det ofta handlar om mycket unga människor som dricker sig redlöst berusade: – Ja, för tio år sedan var det nog väldigt ovanligt att man såg ungdomar som var 12-13 år som låg här för fylla, men det förekommer ju nu, så att det kryper ner i åldrarna, säger Mikael von Grothusen. ”Får konsekvenser för folkhälsan” Enligt Socialstyrelsens rapport säger en tredjedel av pojkarna i årskurs nio och en fjärdedel av flickorna att när de dricker så handlar det om intensiv konsumtion. Med det menas alkohol motsvarande en hel flaska vin eller fyra starköl. Gudrun Persson vid Socialstyrelsen säger att det här kommer att få konsekvenser för folkhälsan: – Sannolikt kommer vi att se fler alkoholister, därför att ju tidigare man börjar dricka alkohol kraftigt desto skadligare är det naturligtvis, och framför allt kommer man ju att se kvinnliga alkoholister eftersom pojkarnas dryckesmönster tycks ha anammats av flickorna, säger Gudrun Persson.
Nina Odermalm Schei

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".