Åklagaren yrkar på fängelsestraff för fotbollsvåld

Fängelse i minst ett år, det yrkar åklagarna i den hittills största rättegången som rör fotbollsvåld. På tosdagen startade slutpläderingarna vid rättegången i Göteborg där elva IFK-supportrar står åtalade för att ha misshandlat sex Hammarbyfans.
Det var för snart ett och halvt år sedan som misshandeln ägde rum när Hammarby mötte IFK Göteborg på gamla Ullevi i Göteborg. Ett gäng IFK-supportrar attackerar och misshandlar sex Hammarbyfans. En av dom blir slagen med ett järnrör i huvudet och får så svåra skador att han är nära att mista livet. Ingripa mot samhällsproblem Åtalet handlar inte enbart om själva misshandeln utan är också ett sätt att ingripa mot ett samhällsproblem, säger åklagare Peter Gillberg. – Vi kallar det ett samhällsproblem. Det har ju hänt saker efter det här i Stockholm där en person dödades, i det fallet var det en Göteborgssupporter. Därför finns det all anledning för oss att belysa det här och försöka penetrera problemet och få lagföringar till stånd. Men givetsvis målsägande står i första rummet. Genomföra en attack Åklagaren sa vid slutpläderingarna att det inte kan dras någon annan slutsats än att samtliga elva åtalade varit på platsen av en och samma anledning: att i samförstånd genomföra en attack mot Hammarbysupprortarna. Han kan inte bevisa exakt vad var och en har gjort och anser att alla elva ska dömas för så kallat medgärningsmannaskap till fängelse i minst ett år. Löst och svepande säger Anders Munck, en av de åtalades advokater om brottsrubriceringen. – Jag tycker att hans slutanförande är i svepande ordalag utan att specifikt peka på vad var och en skulle ha gjort.
Sanna Klinghoffer, Göteborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".