Fjorton muslimer trampades ihjäl

I Mecka i Saudiarabien trampades minst 14 pilgrimer ihjäl på tisdagen när panik utbröt under höjdpunkten av den årliga pilgrimsvandringen Hajj.
Det var under den symboliska stenkastningen mot djävulen vid berget Arafat strax utanför Mecka som paniken blev ett faktum i den enorma folkmassan. Mellan två och tre miljoner pilgrimer befinner sig i den heliga staden och de flesta av dem vill genomföra ritualen precis som profeten Muhammed gjorde enligt Koranen, mitt på dagen. Detta trots att islamiska lärde, just med tanke på de stora skarorna pilgrimer, har förklarat att det går bra att genomföra ritualen när som helst under en 24-timmarsperiod. De saudiska myndigheterna har, efter liknande händelser tidigare år, försökt att undvika en återupprepning, bland annat genom att bygga en bro vid de stenpelare som symboliserar djävulen och mot vilka pilgrimerna kastar småsten, men uppenbarligen har det inte hjälpt. Under årets Hajj har säkerhetsarrangemangen varit ovanligt stora eftersom man fruktat antiamerikanska demonstrationer mot planerna på ett krig mot Irak. Hittills har dock de religiösa ceremonierna inte störts av några demonstrationer trots att hotet om krig hänger som en slagskugga också över Mecka och Medina.
Lars Kobbe, Kairo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".