Ensamma flyktingbarn ska få bättre hjälp

Det ska bli ett bättre samarbete för att hjälpa ensamma flyktingbarn. Det hoppas de länder i Östersjöområdet, som varit samlade till konferens i Stockholm under två dagar. Flera av länderna på konferensen har stora problem med att det egna landets barnen flyr till andra länder, samtidigt som andra länders barn tas emot.
För första gången har representanter från 14 länders regeringar i Östersjöområdet träffats för att börja reda ut hur man ska samarbeta för att bättre hjälpa de barn som kommer som ensamma flyktingar. Ensamma barn ska identifieras Nu har de kommit överens om att inga barn ska återsändas utan att det finns omhändertagande i hemlandet, länder ska jobba bilateralt för att förbättra mottagande och identifiering av de ensamkommande barnen, och det regionala samarbetet ska stärkas och kunskaperna ökas om hur barnen ska tas om hand av. Ett särskilt sekretariat ska starta i Stockholm och likadant i varje land – plus utökat samarbete med friviliga organisationer Samarbete har gett resultat Per Sjögren utrikesråd för migrationsfrågor på svenska UD tycker viktigt. – Att arbeta för att säkerställa barnets identitet är en mycket viktig fråga. Där krävs ett samarbete mellan mottagarlandet och ursprungslandet på ett ganska djupt plan. För vår del har vi redan sett resultat i våra bilaterala förbättrade samarbetsformer med Ryssland, konkreta resultat. Viktigt med information En del av dem barn som kommer till Sverige misstänker myndigheterna har förts hit för kriminella syften och sexuellt utnyttjande. Därför är informationen viktig säger Ruth Soonets chef för Tartus center för utnyttjade barn i Estland. Där har man börjat arbeta förebyggande med information till unga estländare. Ludmyla Yakymenko i den statliga kommittén för familjer och barn i Ukraina menar att det största problemet handlar om hur barnen tas om hand när de skickats tillbaka till sina hemländer, då saknas till exempel psykologhjälp. Detta med utbildning är en av de frågor som de inte har löst på den här konferensen, men hon hoppas att det kan lösas vid en annan konferens.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".