Många barn skadas i lantbruket

Många barn skadas eller dör varje år i olyckor inom lantbruket. Det visar en av de första studier som gjorts om den farliga miljö som många barn lever i. På flera håll startas nu kampanjer för att minska riskerna för barnen.
13-årige Gustav Lindsten utanför Växjö miste benet när han fastande i en gödselmaskin hemma på gården för fyra år sedan: – Jag var och lekte med min hund i ladugården och så snubblade jag på något vis vid det här repet i utgödslingsmaskinen och fastnade, och miste benet ända uppe vid höften, berättar Gustav Lindsten. Vad minns du av själva olyckan? – Jag kommer ihåg att jag frös väldigt mycket och att mamma lade sin jacka över mig, och sedan kommer jag ihåg att det kom en sjuksköterska och gav mig en spruta och jag somnade. Inget vet exakt hur många Det som hände Gustav är på inget sätt unikt. Många barn skadas varje år inom lantbruket. Det finns inga ordentliga rikssammanställningar, men en undersökning som nyligen gjorts av sjukvården i Hälsingland, Skaraborg och Västerbotten visar att på fyra år har över 670 barn skadats inom lantbruket bara i de områdena. Totalt i landet räknar man med tre dödsfall varje år. Störst olycksrisker är det med olika maskiner, men också djuren. Bland tonårsflickor är till exempel hästar en vanlig olycksorsak. Också fall, brunnar och dammar och gifter orsakar olyckor. Finner farlig gödselbrunn Stellan Åström leder ett projekt inom Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, för att minska antalet barnolyckor och när Ekot tillsammans med honom besökte en gård utanför skara hittade han genast farligheter. – Du ser den här gödselbrunnen, den är en mycket lurig plats för småbarn. Som du ser står det en kvarglömd stege där vilket gör att det är väldigt lätt för en barnunge att klättra upp där, säger Stellan Åström. Här skulle det kunna hända en olycka lätt? – Ja, det skulle det kunna göra. Barnen bor och rör sig på en arbetsplats Det som gör lantbruket så farligt är att barnen bor och rör sig mitt på en arbetsplats som blivit mer stressig och mer tekniskt avancerad, säger Stellan Åström: – Det är väl den enda arbetsplats vi har där vi har familjen omkring oss hela tiden. Det är också så att barn vill gärna vara med och hjälpa till, vara med och lära sig, och då blir det ju så att de deltar mitt uppe i det här arbetet. LRF utbildar ombud LRF utbildar just nu barnskyddsombud på flera håll i landet som gör skyddsronder på gårdar för att öka medvetenheten om just riskerna för barnen, något Stellan Åström hoppas ska ge resultat: – Ja, först och främst gäller det ju att skapa en medvetenhet om de risker som finns. Man håller snyggt, man håller ordning. Vi behöver våra ungdomar i lantbruket, vi behöver en ny generation lantbrukare, och då ska vi inte skrämma bort dem, säger han. – Det är vårt ansvar att se till att barnen har en säker miljö. Gustav kör med ett ben Tillbaka till 13-åriga Gustav Lindsten utanför Växjö som nu efter fyra år och otaliga sjukbesök börjar tro på framtiden igen. Han älskar sina traktorer och har lärt sig köra med ett ben, och vet själv vad han vill jobba med i framtiden: – Lantbruk vill jag helst jobba med och det är inget som hindrar mig att köra traktor, säger han.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".